Elindult „A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában” projekt megvalósítása

2018. március 1-jével Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület konzorciuma megkezdte a 442 millió forint összköltségvetésű TOP -6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosítószámú „A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában” projekt megvalósítását.

A projekt célja Pécs városában a közösségek kezdeményező és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi szerepvállalás, a helyi lakosság identitásának erősítése és a társadalmi kohézió elősegítése.

Pécs városában a pályázati feltételeknek megfelelően 13 célterület, városrész lett meghatározva: I. Belső városrész, II. Szigeti városrészek, III. Uránváros, IV. Nyugati városrészek, V. Nyugat-Mecsek, VI. Közép-Mecsek, VII. Kelet-Mecsek, VIII. Kelet-Pécs, IX. Somogy-Vasas-Hird, X. Észak-Kertváros, XI. Közép-Megyer, XII. Dél-Megyer, XIII. Déli városrészek. A városrészekben közösségi információs pontokat alakítunk ki.

A megvalósítás lényege, hogy a helyi közösségek tagjai közösen, egymással és a közreműködő szervezetekkel partnerként együttműködve tárják fel az igényeket a különböző célterületeken. Cél, hogy együttműködés alakuljon ki a közösségfejlesztés helyi szereplői között a rendezvények, programok tervezésében, előkészítésében és megvalósításában, mindez a helyi lakosság bevonásával, közösséggé szerveződésével. Így a helyi közösségek és civil szervezetek az együttműködések során egy közös cél, jövőkép megvalósításán fognak együtt dolgozni, és szerepet vállalni Pécs közösségfejlesztési folyamataiban és programjaiban, valamint rendezvényein.

A 13 városrészre 2019. június végéig elkészülő helyi cselekvési tervek és rendezvénynaptárak tartalmazzák majd a helyi közösségek szükségleteit, igényeit, a jövőre vonatkozó elképzeléseket, a megvalósítandó programokat, eseményeket, közösségfejlesztő folyamatokat a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt szakmai támogatása mellett.