Tudtad, hogy az olvasás hozzájárul gyermeked személyiségfejlődéséhez?

Bizony, az olvasás sokrétű személyiségfejlesztő hatásáról sokhelyütt olvashattunk már, most pedig Pécsett a szülők saját családjukban is megtapasztalhatják azt. A Csorba Győző Könyvtár, Körbirodalom Gyermekkönyvtára az olvasást népszerítő programot szervez “Olvasásra születtem klub – találkozások kismamáknak, kispapáknak, kisgyermekes családoknak” címmel.

Kérdéseinkre a foglalkozásokkal kapcsolatban Győriné Kövesdi Zsuzsanna csoportvezető válaszolt.

– Mi a célja a programnak, kiknek szól elsősorban?

– Kollégáimmal elhatároztuk, megpróbálunk egy szülőtámogató közösséget építeni a könyvtárunk köré, melynek célja, hogy különböző programokkal és kiadványokkal segítsük a kisgyermekes családoknak bemutatni a könyv, az olvasás sokrétű személyiségfejlesztő hatását, mert hisszük, hogy a könyvtáraknak, a könyvtárosoknak ebben sok szerepük lehet.

Szeretnénk a szülőknek valamiféle segítséget nyújtani abban is, hogy megismerjék azokat az eszközöket, módszereket és kiadványokat, melyeknek segítségével otthon is tudják fejleszteni gyermeküket, hogy az olvasástanulás nehézségeit, zavarait megelőzzék, vagy adott esetben kezeljék.

Az elkövetkezendő három hónapban pályázati pénzből lehetőségünk nyílik 5 olyan előadás megtartására, melyekre a kapcsolódó témákban jártas szakembereket hívunk meg. Terveink között szerepel gyógypedagógust, logopédust, olvasásszociológust, a zene sokrétű fejlesztő hatását bemutató zeneterapeutát meghívni.

Első vendégünk 2019.12.10-én dr. Béres Judit, a PTE BTK docense, a pécsi biblioterapeuta képzés alapítója, és a könyvtárunk által kiadott Olvasásra születtem!, Olvass nekem! és a hamarosan megjelenő Már én is olvasok! című ismeretterjesztő, könyvajánló segédletek főszerkesztője.

Várunk minden szülőt, nagyszülőt, nagynénit, nagybácsit, és mindenkit, aki kíváncsi rá, hogy milyen könyveket érdemes olvasni a legkisebbeknek, és azokat, akik szívesen hallanának tippeket arról, hogy milyen olvasnivalót válasszanak a gyermekeknek karácsonyra.

– Hogyan képzeljünk el egy könyvklubot? Akár a hollywoodi filmekben, emberek összegyűlnek, és megbeszélik az olvasási élményeiket?

– Ez a kezdeményezés nem egy klasszikus könyvklub mintájára szerveződne, amely egy-egy könyv köré épül, hanem egy olyan beszélgető kör lenne, ahol az olvasóvá nevelés kapcsán minden alkalommal más téma kerülne terítékre. Hosszú távon szeretnénk a programokat szélesíteni családi társasjáték napokkal és mesedélutánokkal, kreatív foglalkozásokkal, melyek mind, ha nem is közvetlenül, de az olvasásfejlesztést szolgálják.

– Mennyire szeretnek a pécsiek olvasni, mit mutatnak a számok?

– Hozzávetőlegesen a pécsiek 10%-a jár könyvtárba, ez az országos átlagnál kicsit jobbnak mondható.

– Mely témákat dolgoznak majd fel a klubban?

– Terveink szerint a következő vendégünk egy gyógypedagógus lesz, aki hozza magával kollégáját, egy logopédust és a téma a diszlexia – prevenció lesz, avagy mit tehet a szülő még az iskolás kor előtt, hogy megelőzze az olvasási nehézségeket.

– Milyen időszakban fog zajlani a projekt, milyen feltételekkel lehet részt venni?

– Havi rendszerességgel szervezzük a találkozókat. Érdemes figyelni a Csorba Győző Könyvtár honlapját és a Körbirodalom facebook oldalát is. Minden pécsi lakost várunk. Egy feltételt támasztunk, vagy könyvtári tagsággal kell rendelkeznie, vagy minden alkalommal ingyenes látogatói jegyet kell váltania, hogy fel tudjon jönni a Tudásközpont 4. emeletére, ahol a Körbirodalom Gyermekkönyvtár található.

A program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Helyi Identitás
és Kohézió Erősítése Pécs Városában (TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001) című projekt keretében valósul meg.

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2019.12.03.
Szerző: Ismeretlen
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/korzo/tudtad-hogy-az-olvasas-hozzajarul-gyermeked-szemelyisegfejlodesehez/?highlight=top-7.1.1.