Több mint 200-an gyújtottak együtt adventi gyertyát Pécsett

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület a pécsi és Pécs környéki három, vagy többgyerekes családokat fogja össze idestova 30 éve. Céljuk az anyaság, a házasság, a nagycsaládos lét értékeinek felmutatása, a családok közösségének építése, és az érdekvédelem. Nemrég csodás adventi programjukon közel 200-an vettek részt.

– 30 éve tevékenykedünk a városban, jelenleg közel 200 tagcsalád tartozik közénk, ami körülbelül 1200 főt jelent. Székházunkban, a Szabó József u. 4-ben heti 4 nap ügyeletet tartunk, a hozzánk fordulókat segítjük tanácsokkal, adományokkal és különböző lehetőségek biztosításával, mint: torna, baba-mama klub, senior tánc, korrepetálás, kötőklub, társastánc, házascsoport. Az egyesület kapcsolatban áll több civil szervezettel és sok intézménnyel, akik kedvezményeket biztosítanak számunkra. Programjainkat pályázatok és tagjaink önkéntes munkájának segítségével valósítjuk meg, ami több, mint évi 1000 óra. 2019-ben az önkormányzat tevékenységünk elismeréseként Pro Communitate díjat adományozott a szervezetnek – foglalta össze Farkasné Székely Kamilla.

Legutóbbi rendezvényükre december 8-án került sor, és Adventi gyertyagyújtás néven rendezték meg. Nem karácsony előtt néhány nappal szerettek volna még egy közös ünnepet belezsúfolni a családok életébe, ezért advent 2. vasárnapjára tervezték ezt az összejövetelt. Több, mint 200 fő vett részt a programon, mely gyerekeknek szólt elsősorban. Az Ecc-pecc zenekar hangulatos zenélése közben meggyújtották a koszorún a második gyertyát, és közösen hangolódtak a közelgő ünnepre. A családok ajándékcsomagot is kaptak.

– Emellett, hogy gyerekeink is tovább tudjanak ajándékozni, kézműves foglalkozásokon készíthettek szeretteiknek sok szép meglepetést: ajtódíszt, karácsonyfadíszeket, szaloncukrot, díszcsomagoló táskát, dióhéjban kis Jézust, díszített mézeskalácsokat, fonalbabát. Önkénteseink és IKSZ-es diákok segítettek a kis alkotóknak. Öröm volt számunkra, hogy tagjainkon kívül, a városból más családok is érdeklődtek a program iránt – mondta el lapunknak Farkasné Székely Kamilla.

Az egyesület számára minden év legnagyobb rendezvénye a Házasság világnapja, mely jövőre február 8-án kerül megrendezésre a Magtár látogatóközpontban. Erre az alkalomra határokon innen és túlról is sok vendéget várnak. A soron következő programjuk pedig egy óév búcsúztató és újév köszöntő kirándulás a Mecsekben, gyerekpezsgővel, pezsgővel, süteménnyel és sok jókedvvel.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) tagegyesületeként működik és tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének is.

Honlapjukon még több információt talál, aki szeretne kapcsolatba lépni velük.

A program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Helyi Identitás
és Kohézió Erősítése Pécs Városában (TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001) című projekt keretében valósul meg.

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2019.12.11.
Szerző: Matoricz Tekla
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/hirzona/tobb-mint-200-an-gyujtottak-egyutt-adventi-gyertyat-pecsett/?highlight=top-6.9.2.