Decemberre a Krisztina téri játszótér és környéke új formát ölt

Sokak előtt ismert a Mosolymanó Egyesület szerteágazó tevékenysége: rászoruló családok segítése, hagyományőrző és közösségépítő programok szervezése, játszótérfelújítás, zöldítés és Kertváros élhetőbbé tétele mind-mind a már 11 éve tartó tevékenységük részét képezi.

A „dühöngő” kerítésének lefestéséhez önkéntesek és diákok is csatlakoztak.

2009-ben vette kezdetét a játszóterek, közösségi terek létrehozására, felújítására irányuló tevékenységük, azóta pedig mintegy 66 alkalommal kapcsolódtak be valamilyen formában az állagmegőrzésbe, karbantartásba, felújításba.

– Általában a helyi lakosságtól, a helyi családok részéről érkeznek a megkeresések hozzánk. Az ők ötleteit felkarolva, velük együttműködve igyekszünk egy-egy, számukra fontos helyszínt rendbe hozni, megszépíteni – mondta el lapunknak Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület vezetője.

A 2019-es év elején egy lakossági fórum során került előtérbe a Krisztina téri játszótér és az amellett elhelyezkedő „dühöngő” felújításának a szükségessége. A Biokom NKft. támogatta a lakossági kezdeményezést, lehetőségeihez mérten hozzájárult a kisgyermekes családok számára szórakozásul szolgáló játékok állagának javításához.

Ilyen előzményeket követően kezdett hozzá 2020 augusztusában a Mosolymanó Egyesület a tér további felújításához, megszépítéséhez. Először ismét egy lakossági fórumot hirdettek, ahol a résztvevők egyrészt a homokozó felásását, másrészt a játszótér mellett elhelyezkedő, a nagyobb gyerekek által előszeretettel látogatott „dühöngő” kerítésének közösségi lefestését kezdeményezték. Előbbi pár nappal az egyhangú döntést követően, néhány lelkes jelentkező közreműködésével megvalósult, az utóbbihoz pályázati forrást felhasználva 2020 októberében fogtak hozzá.

A festést gondos csiszolás, portalanítás előzte meg, melyben az egyesület munkatársai mellett önkéntesek és közösségi szolgálatos diákok is részt vettek. A „dühöngő” méreteiből adódóan egy sok időt igénybe vevő munkafolyamat vette kezdetét.

A munkálatok azóta jól haladnak, a sportpályát övező kerítés megújítása várhatóan december első napjaiban befejeződik. Ugyan az időjárás, s a 2020-as évet nagyban meghatározó pandémiás helyzet jelenleg nem teszi lehetővé, hogy szélesebb körben ünnepelhessék meg az elért közösségi sikert, az egyesület 2021 nyarára egy családi napot tervez a Krisztina térre, ahol a környék lakói találkozhatnak egymással, közösen örülhetnek a fejlesztésnek.

– Érezzük a lakosság, tevékenységünkre irányuló támogatását. Sok alkalommal, sokféleképpen kifejezték már ezt. Legutóbb például egy, a Krisztina tér közelében lakó hölgy forró kávéval köszönte meg a festésben résztvevők fáradozásait – számolt be róla az egyesületi elnök.

Cikkünk a TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosítószámú “A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában” című projekt keretében készült.

Sajtó neve: Pécsma
Megjelenés ideje: 2020.11.26.
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/hirzona/decemberre-a-krisztina-teri-jatszoter-es-kornyeke-uj-format-olt/?fbclid=IwAR26tXrjEQt9CHg3YJofl_zD_b1DQTRSiz54Y2_OiJVDkQHE5pT57Lgw5RM
Szerző: ismeretlen

Kapcsolódó hírek:

Decemberre a Krisztina téri játszótér és környéke új formát ölt