Örökbe fogadták a Pécsi Állatkert egyik nagymacskáját

Példamutató közösségi akcióval segítik az intézményt.

„A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában” című projekt célkitűzéseivel összhangban a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület élen járó példával hívta fel a figyelmet a közösségi szerepvállalásra – írta a bama.hu. Örökbe fogadták Sarát, a Pécsi Állatkert nőstény perzsa leopárdját.

A 2018. március 1-jén indult városi projekt a helyi lakosság és civil kezdeményezések bevonásával együttműködésben tervez és valósít majd meg különböző programokat, akciókat. A Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület példamutató, kezdeményező közösségi akcióként a Pécsi Állatkert nőstény perzsa leopárdjának örökbefogadása mellett döntött, amellyel nemcsak az állatkertet támogatja, hanem az Európai Fajmegmentő Programot is, ugyanis a perzsa leopárd egyike azon állatoknak, amelyeket az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Program keretein belül tartanak és tenyésztenek.

Perzsa leopárd
A leopárd az egyik legalkalmazkodóbb nagymacska, egykor csaknem egész Afrikában és Ázsiában előfordult. A perzsa leopárd, amely a legnagyobb termetű alfaja, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos. Szigetszerűen megmaradt populációi hegyvidéki erdőkben, félsivatagokban és füves sztyeppéken egyaránt előfordulnak. Magányos, csak a párzás idején él rövid ideig párban, a kölyköket a nőstény egyedül neveli. A kis leopárdok három hónapos korukig szopnak, egy-másfél évesen hagyják el anyjukat. Kétévesen válnak ivaréretté. Ma már kevesebb, mint 1 200 perzsa leopárd él a természetben. Élőhelyük egyre fogyatkozik, a megmaradt részek is egymástól távol eső, apró kis területekre tagolódnak.

A Pécsi Állatkertet számos helyi civil szervezet, vállalkozás és magánszemély segíti, akik az állatok örökbefogadásukkal hozzájárulnak az ott élő állatok takarmányozásához, kifutóinak fejlesztéséhez. A Pécsi Helyi Akciócsoport támogatásának köszönhetően a perzsa leopárd esetében is minél inkább megfelelhetnek a fajmegmentő- és tenyészprogram iránymutatásainak.
Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Johannes D.

Sajtó neve: Sokszínű Vidék
Megjelenés időpontja: 2018.07.08
Szerző: Ismeretlen
Pontos elérés: https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2018/07/08/orokbe-fogadtak-a-pecsi-allatkert-egyik-nagymacskajat/