Részvétel a Baranya megyei kulturális tanulmányút szakmai konferenciáján

A Pécsi Helyi Akciócsoport részt vett a Baranya megyei kulturális tanulmányút szakmai konferenciáján 2018.09.19-én, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár Konzorciuma szervezett a “Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” kiemelt projekt keretében.

A Cselekvő Közösség tanulmányútjai a hazai jó gyakorlatok, a fenntartható tevékenységek megismertetését és a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célja a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő gyakorlatok megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek képviselőinek.

A Baranya megyei tanulmányút első napján a Janus Pannonius Múzeum közösségfejlesztő tevekénységeivel ismerkedtek meg a Békéscsabáról, Orosházáról, Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Kiskunhalasról, Bajáról is érkező résztvevők.

A második napon a Tudásközpontban tartottak szakmai konferenciát, melynek fő témaköre az esélyegyenlőség megteremtése volt, melybe az előadások által betekintést nyerhettünk több adaptálható jó gyakorlaton keresztül módszertani, megvalósítási és törvényi szempontból is. Az előadássorozat után Nagypallra látogattak a résztvevők, ahol a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület munkáján keresztül megismerték a település mintaprojektjét és közösségi tevékenységét.

A tanulmányút harmadik napján az Év tájháza díjas Hosszúhetény Tájház közösségfejlesztő tevékenységeivel ismerkedtek meg az érdeklődők.

A konferencia előadásairól és a tanulmányútról részletesebben a linkre kattintva olvashatnak: https://cselekvokozossegek.hu/amikor-mind-egyutt-vagyunk-messzire-vilagitunk-3-nap-baranya-megyeben/