Őri: cél a helyi közösségek erősítése

Az alpolgármester egy folyamatban lévő, a helyi közösségeket támogató projekt kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos események lesznek a város egészét átfogó közösségfejlesztési munkában.

– Idén indult az a félmilliárdos program, amelyet az önkormányzat és a Pécsi Helyi Akciócsoport (HACS) indított. Mi a célja mindennek?

– A Helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában program arra hivatott, hogy erősítse a helyi identitást, a pécsiséget. A közel 5 éves fejlesztési program célja, hogy a helyi közösségek, civil szervezetek, társadalmi kezdeményezések erősödjenek.

– Miként csatlakozik mindehhez az önkormányzat, melyek a legfontosabb tudnivalók?

– Pécsett más városokhoz viszonyítva jelentős a társadalmi és civil szervezetek jelenléte. A város évtizedek óta partneri kapcsolatot tart fent több mint két tucat civil szervezettel. Ezek az élet különböző területein tevékenykednek. Városunkban nagy múltja van e szervezeteknek a szociális területeken, de együttműködünk velük a környezet védelme, az egészségvédelem területén, s természetesen a kultúra és a közművelődés területén is. Ezek a partneri együttműködések esetenként egy-egy városrész fejlesztését szolgálják, de vannak jó példák arra is, hogy civilek tevékenységükkel a város teljes területét lefedik. A mostani program arra ad lehetőséget, hogy ezek a meglévő partneri kapcsolatok bővüljenek és tovább erősödjenek.

Ezt a párbeszédet segíti, hogy a várost 13 területre osztottuk fel, amelyeken külön-külön tartunk fórumokat. Ezeken a civil szféra képviselői, a helyiek és az önkormányzat képviselői is találkozhatnak egymással.

A rendezvényeken lehetőség nyílik arra, hogy a programötleteket, fejlesztési elképzeléseket a felek közösen vitassák meg. Ezekre később egy-egy városrész fejlesztését lehet építeni, azaz a városvezetés ezek figyelembe vételével hozhat döntéseket.

– Miért fontos részt venni az eseményeken, s mikor lesz az első ilyen?

– A helyi közösségeket, civil szervezeteket, aktív pécsieket hívjuk és várjuk a helyi akciócsoport által szervezett közösségi beszélgetésekre. Ezekről a HACS Facebook-oldalán és IDE kattintva oldalon lehet információkat szerezni. A városrészi közösségi beszélgetéseket tavaszig szeretnénk lebonyolítani, majd jövő ősztől a felvetett programok megvalósítására nyílhat lehetőség.

Sajtó neve: Pécsma
Megjelenés ideje: 2018.12.18.
Szerző: Matoricz Tekla
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/pr/ori-cel-helyi-kozossegek-erositese/