A civileket ünnepelték pénteken Pécsen

Több mint két évtizede február elsején ünnepli Pécs a Civilek Napját. Az esemény apropóján a Civil Közösségek Házában tartottak kerekasztal beszélgetést, ahol Őri László, Pécs alpolgármestere is részt vett.

Az állam többek között a Nemzeti Együttműködési Alap – jelenleg is elérhető – pályázatain keresztül támogatja a civil szervezetek működését, közösségi munkáját. A civil információs centrumok szolgáltatásai révén, a szervezetek könnyebben tudnak eleget tenni a jogi, számviteli, adminisztrációs kötelezettségeiknek, illetve forrásokat, partnereket találhatnak a kezdeményezéseikhez. Megyénkben 2000 óta a Nevelők Háza Egyesület (NHE) birtokolja a civil információs centrum címet. A baranyai centrumot működtető egyesület külön adottsága az is, hogy civil inkubátor házat – a Civil Közösségek Házát – működteti, amely több start-up közösséget is útjára indított az elmúlt 20 év során, s jelenleg is közel száz közösség, szervezet otthonaként funkcionál az intézmény.

Baranya megyében több mint 2800 egyesület, alapítvány, szövetség működik. Ezek között vannak olyanok, amelyek látszólag apró, de azért fontos ügyekkel foglalkoznak, illetve vannak olyanok is, amelyek munkája sokak életminőségén javít.

A Civilek Napjának záró rendezvényén, a Civil (R)ügyek – együttműködések Pécsért kerekasztal-beszélgetésen Őri László, Pécs alpolgármestere is részt vett.

– Február elsején mindig picit több figyelmet fordítunk azokra a pécsiekre, akik a munkájuk és a családjuk mellett, szabadidejükből áldoznak arra, hogy a pécsi közösségért tegyenek. Gondolok itt az önkéntesekre, és azokra a pécsiekre is, akik civilként valamilyen nemes ügyben tesznek sokat Pécsért – mondta el Őri László.

Emlékeztetett, hogy Pécsen a civil partnerségnek komoly hagyománya van, hiszen évtizedek óta dolgozik együtt az önkormányzat a civilekkel, különböző területeken. A szociális szférában rengeteget tesz Pécsett a nehéz helyzetben élő, hajléktalan helyiekért a Támasz Alapítvány a város támogatásával, de említésre méltó a Székesegyház Nagycsaládos Egyesület is, akikkel szintén együtt dolgozik a pécsi önkormányzat a pécsi családokért.

– Ezeket a partnerkapcsolatokat a város nagyon megbecsüli, ezért is van több mint két tucat civil szervezettel szerződésünk, az ő munkájukat a város anyagilag is támogatja – tette hozzá Pécs alpolgármestere.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett többek között dr. Kákai László a Nevelők Háza Egyesülettől, Hajdu Krisztián a Támasz Alapítványtól, Jónás Gergő a Magyar Máltai Szeretetszolgálattól, Kleisz Teréz a Pécsi Közösségi Alapítványtól és Várnai Anna a Színes Gyöngyök Egyesülettől.

Sajtó neve: Pécsma
Megjelenés ideje: 2019.02.01.
Szerző: Pécsma
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/civileket-unnepeltek-penteken-pecsen/