Fókuszban a pécsi közösségek, március végéig várják a közösségi programjavaslatokat

A Pécsi Helyi Akciócsoport az önkormányzat felkérésére közel egy esztendeje kezdte meg A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában című kulturális közösségfejlesztő program előkészítését.

A projekt első szakasza 2019 júniusában zárul, ekkor mutatják be a városrészi rendezvényterveket, melyek a helyi kisközösségek, civil szervezetek és kulturális intézmények kezdeményezése alapján szerveződnek majd 2019 őszétől 2022 augusztusáig.

A projekt fő célkitűzése a helytörténetre, helyismeretre, a lokális értékekre és közösségek együttműködésére építő események és nagyobb volumenű folyamatok megvalósítása. Ezek mellett fontos szerep jut a társadalmi felelősségvállalásnak, a generációk közötti párbeszédnek és a fenntarthatóságnak. A programalkotásban a kisebb volumenű lakóközösségi szomszédünnepektől a jeles napokhoz kötődő közösségi alkalmakon át, az iskolák, óvodák munkaközösségei köré szerveződő hagyományos programok újragondolása is kirajzolódott, ahol például közösségi kertek építése, ismeretterjesztő előadások vagy az intézményi esemény történetének feldolgozása és közzététele került fókuszba. Egyes városrészekben hangsúlyos a bányászmúlt megjelenítése, valamint a nemzetiségek örökségének ápolása. Az alkotócsoportok tematikus kiállításaikhoz terveznek tudásmegosztó alkalmakat is. Néhány közösség neves tagjainak munkásságát és a városrész elszármazottait kívánja bemutatni. A társadalmi felelősségvállaláshoz kapcsolódnak életmód- és egészségmegőrző programok, önkéntességen alapuló játszótér-felújítások, valamint a tanulóköri szerveződésekben jelentős az ökotudatosságra nevelés. A különböző korosztályokat célzó közösségépítő események száma jelentős. A helyi erőforrásokat aktivizáló széles spektrumú közösségi tervezés lényegi eleme az együttműködés és a fenntarthatóság, amely a különböző tevékenységű szervezetek munkáját képes összehangolni a programok megvalósítása során.

A havonta megrendezett közösségi beszélgetések eredményeként létrejövő cselekvési terveket április végén értékelik, majd május elején hagyják jóvá a javaslattevők. Az elmúlt 11 hónap során 143 alkalommal hirdetettek közösségi beszélgetéseket, melyeken összesen több mint 60 civil szervezet és önszerveződő közösség részéről közel 1000 fő jelent meg.

A 13 célterületen jelenleg is formálódó programterveket március közepéig várják a HACS közösségfejlesztő munkatársai. A projekt előkészítő munkájáról a www.pecsikozossegek.hu oldalon kaphatnak az érdeklődők bővebb tájékoztatást.

Sajtó neve: Pécsma
Megjelenés ideje: 2019.02.27
Szerző: Ismeretlen
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/hirzona/helyi_vegyes/fokuszban-pecsi-kozossegek/