Lételemed a fonás, kötés, horgolás? Itt a helyed!

A Reménysugár Kulturális Egyesület – korábban más néven – idestova 30 éve működik Pécsett, célja a Baranya megyei dolgozók, tanulók, nyugdíjasok, valamint hozzátartozóik és egyéb önszerveződő közösségek művelődési, tanulási, szabadidő-, sport- és szórakozási lehetőségek segítése, megvalósítása, a tevékenységek támogatása. Most egy pályázat keretében indítanak többalkalmas kézművesklubot, melynek különlegessége, hogy aktuális témákról beszélgethetnek kézimunka közben. 

kétórás, ingyenes foglalkozásokat szeptember 20-tól kéthetente rendezik meg a belváros szívében, a Reménysugár Kulturális Egyesület PKK Belvárosi Közösségi Térben.

Eddig csupán néhányan vettek részt a Gubanc névre hallgató klub programjain, most azonban kiterjesztenék a tagságukat. Minden hölgyet várnak, aki foglalkozott már varrással, hímzéssel, kötéssel, horgolással, fonással, valamilyen kézimunkával, legyen fiatal vagy idős.

Molnár Zsuzsanna kulturális szervező lapunknak elmondta, a programok célja kettős: egyrészt a fonóba látogató nők a munkahelyi és otthoni mókuskerékből kiszakadva őszintén beszélhetnek nőtársaikkal problémáikról, kihívásokról, őket foglalkoztató kérdésekről. Másrészt pedig olyan kézműves tevékenységeket folytatnak, amelyek kezdenek feledésbe merülni, mint például a kötés, a horgolás, vagy éppen a fonás. Hangsúlyozta, a klub környezettudatosan működik, újrahasznosított anyagokból készítenek például mosható vattakorongokat, bevásárlószatyrokat.

– Olyan lehetőséget kínálunk Pécs belvárosában a nőknek, ahol a kézművesség hagyományait ápoljuk tovább és mellette jókat beszélgetünk. Egyelőre csak olyanoknak szólnak a foglalkozások, akik valamilyen szinten értenek már a kézművességhez, a tapasztalatok szerint ugyanis nem megy egyszerre a tanítás és a beszélgetés, főleg nem rövid idő alatt. A későbbiekben talán lehetőségünk lesz tanfolyamokat is indítani, ahol az alapoktól kezdve oktatjuk majd a kezdőket. Egyébként azért mindig ellesünk valami újat egymástól, én legutóbb például a pelenkaöltést tanultam meg – fejtette ki Molnár Zsuzsanna.

A program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Helyi Identitás 

és Kohézió Erősítése Pécs Városában (TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001) című projekt keretében valósul meg. 

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2019.09.17
Szerző: Matoricz Tekla