Cseréld el megunt tárgyaidat, beszélgess és közben tanulj Pécsről!

Idén ősztől Belvárosi Bolhapiac címen egy civil kezdeményezésből és összefogásból indult eseménysorozat veszi kezdetét a Reménysugár Kulturális Egyesület szervezésében. A program célja, hogy – felülemelkedve az egyszerű cserebere keretein – kötetlen beszélgetés, ismerkedés helyszínéül szolgáljon elsősorban a közelben élők, de minden pécsi polgár számára is.

A pályázat keretében megvalósuló eseményt egészen 2022-ig, évente 4 alkalommal tervezi megszervezni az egyesület: idén szeptemberben két, októberben egy, majd decemberben még egy alkalommal hívják meg az érdeklődőket. A program folytatólagos jellege elősegíti a közösségformálást, baráti társaságok és önszerveződő csoportok kialakulását, egyúttal helyet és lehetőséget biztosít a belvárosi lakosságnak, hogy apróbb, megunt tárgyaikat elcserélhessék valami számukra hasznos, értékes apróságra.

– Az ötletgazda Barlahidai Andrea volt, akivel egyesületünk összefogott, hogy létrejöhessen ez az eseménysorozat. De nem csak az egymással való együttműködés és a közösségépítés szerepel a céljaink között. Mivel az egyesület székhelye a Király utca 9. szám alatti Hamerli Ház, ahol több kulturális csoport is megtalálható, minden alkalommal adunk egy kulturális jelleget is a bolhapiacnak, egy-egy helytörténeti kiállítást szervezünk keretprogramként a lépcsőházunkban – mondta el lapunknak Molnár Zsuzsanna kulturális szervező.

 

Szeptember 5-én jön az első Belvárosi Bolhapiac!

 

Az első alkalom témája nem más, mint: Pécs belvárosa képekben. A név pedig pont arra utal, ami. A Reménysugár Kulturális Egyesület termében 9 és 13 óra között berendezett asztalok mellett cserélhetnek gazdát a pécsiek megunt dolgai, míg a folyosón a belváros történetét idézik meg főként fotók segítségével. A szervezők bárkit szívesen látnak az ingyenesen látogatható eseményre, akit érdekel a pécsi helytörténet és részt venne a bolhapiacon.

Az asztalok száma limitált, így előzetes regisztrációra van szükség, ha valaki lecserélné megunt holmijait. A jelentkezés e-mailben zajlik: rkegyesulet@gmail.com a cím, melyre a levelet várják.

Aki fotóit vagy tárgyait szeretné kiállíttatni, az ugyanezen az e-mail címen vagy telefonon tud érdeklődni ennek módjáról a +36 20 434 9021 számon.

Még több részlet kiderül a Facebook-eseményből, IDE KATTINTVA.

 

Minden a Hamerli családról szól majd szeptember 19-én

 

A sorozat második alkalma kapcsolódni fog a Kulturális Örökség Napjához, melyet szeptember 19-20 között tartanak, így a program részben kétnapos lesz.

Szombaton szintén 9 és 13 óra között lesz bolhapiac, ezután pedig a hagyományokhoz híven a Hamerli Ház megnyitja kapuit: egyórás turnusokban, vezetett formában nézhetünk körbe a Pécsi Kesztyűt világhírűvé tévő, nagy múltú pécsi család egykori otthonában a raktár épületektől az ebédlőig. Emellett persze megismerhetők lesznek a házban ténykedő kulturális egyesületek is. Aki inkább sétálna, azt a Tettyén található Hamerli-emléktáblához kísérik el. Természetesen ez alkalommal a helyszíni kiállítás témája is az iparosdinasztia lesz, amely vasárnap is megtekinthető, amikor is bolhapiacot nem szerveznek.

 

Október 3-án a pécsi zenei élet kerül a fókuszba

 

Gyakorlatilag ugyanaz a forgatókönyv, mint a többi alkalommal. A bolhapiac mellett azonban ezúttal a pécsi zenei élet legkülönbözőbb részeit mutatják be. Ehhez is várják a kiállítani vágyók jelentkezését.

A program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Helyi Identitás
és Kohézió Erősítése Pécs Városában (TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001) című projekt keretében valósul meg.

Sajtó neve: PécsMa
Megjelenés ideje: 2020.08.27.
Szerző: Matoricz Tekla
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/adj-tul-megunt-targyaidon-beszelgess-es-kozben-tanulj-pecsrol/?highlight=rem%C3%A9nysug%C3%A1r