10 éves a Jurisics Akadémia

A 2009/10-es tanévtől indult, majd hagyománnyá lett a Pécsi Jurisics Utcai Általános Iskolában az évente két alkalommal megrendezett „diákkonferencia”, a Jurisics Akadémia. Ez egy folyamatosan színesedő és tökéletesedő program, az évek során Mini Akadémiával és angol nyelvű akadémiával is bővítették az előadás-sorozatot. Három éve pedig új színfoltot hozott az Ifjúsági Akadémia, melynek keretében a tudományos területen már sikert elért egykori diákok mutatkoznak be kisebb diáktársaik előtt.

Kis akadémikusok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pécsi székházában

Az intézmény szomszédságában található a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pécsi székháza, mely befogadta a „kis akadémikusokat” és helyet biztosít a legjobb előadásokból álló év végi zárórendezvénynek. Ilyenkor Prof. Dr. Lénárd László, a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) elnöke az esemény védnökeként köszönti és bátorítja a patinás épületben prezentáló diákokat.

– Az élethosszig tartó tanulás jegyében, a belső motiváció és a tudás iránti vágy felkeltése, a tehetségígéretek felfedezése szándékával indítottuk el intézményünkben, néhány kollégámmal a Jurisics Akadémiát. A program indulásában kezdeményezően részt vállaltam – mondta el lapunknak Fenyősi Erika, a pécsi intézmény tanára.

A Jurisics Akadémia egyfelől lehetőséget ad a bemutatásra és bemutatkozásra azon diákoknak, akik a tanórán szerzett tudásukat érdeklődési körüknek megfelelően kibővítették. Másfelől azoknak is, akik nem tartoznak a tehetséggondozás „versenyképes” csoportjába, tanulási problémákkal küzdenek: az ő tanulási motivációjukat erősíti a sikeresség, a munkájukra adott segítő, formáló visszacsatolás, az, ha őket érdeklő témákkal foglalkozhatnak és ezzel a tanulás érdekes és kellemes tevékenység lehet számukra, olyan helyzet, melyben jól érzik magukat.

– A diákelőadások témája nem kell, hogy szorosan a tananyaghoz kapcsolódó legyen. Olyan elfogadó, támogató légkört teremtünk, melyben a diákok gátlásaikat leküzdve, saját kis közösségükből kilépve bemutatkozhatnak. Arra ösztönözzük őket, hogy elmélyedjenek, kutassanak a számukra érdekes témákban és tudásukat társaiknak prezentálják. Volt növendékeink a középiskolás éveik alatt kötelező közösségi munkát intézményünkben kisebb társaik mentorálásával, a diákzsűri munkájában való részvétellel is teljesíthetik – tudtuk meg a tanárnőtől.

A díjazottak egy csoportja

A konferencián tanárokból és diákokból álló zsűri értékeli arany, ezüst vagy bronz fokozattal a diákokat. A tartalmi szempontok mellett az előadás módját is figyelembe veszik. Mindig részletes, személyre szabott értékelést adnak, melyben a fejlesztendő területekre is rámutatnak.

Az értékelés a 3-8. évfolyam egész ideje alatt zajlik, végigkíséri azt. A diákok nem egymással, inkább önmagukkal verselyeznek. Az a diák, aki három arany minősítést gyűjtött, emlékplakettben részesül a tanévzáró ünnepélyen. Pályázati források és szülői támogatás teszi lehetővé, hogy tárgyi és élményajándékokkal is jutalmazzák a résztvevő diákokat.

Cikkünk a TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosítószámú “A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában” című projekt keretében készült.

Sajtó neve: Pécsma
Megjelenés ideje: 2020.12.07.
Szerző: Ismeretlen
Pontos elérés: https://www.pecsma.hu/pecsma-junior/10-eves-a-jurisics-akademia/?fbclid=IwAR10GhyNx79ctwDJcKipXH84IKN1BxTIZvuTHa_yHaXuxqF0hZ0g_nb13v4

Kapcsolódó hírek: