Záró sajtóközlemény – TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001

2022. november 29-én befejeződött a TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosító számú, A helyi identitás és kohézió erősítése Pécs városában című projekt szakmai megvalósítása.

A projekt tervezése 2017-ben kezdődött, majd a támogató döntést követően 2018. március 1-jén kezdődött meg a szakmai megvalósítás. A projektet megvalósító konzorcium, melyet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület alkotott, rendkívül ambíciózus módon Pécs teljes területét 13 célterületre osztva azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Pécs teljes lakosságát megcélozva kívánja a lehető legteljesebb mértékű lefedettséget elérni és a lakosságot lehető legnagyobb arányban bevonni a projekt tervezési és megvalósítási folyamataiba. A projekt befejezésének tervezett időpontja ekkor 2022. augusztus 31-e volt.

A projekt első 16 hónapja a közösségi tervezésé volt, ebben az időszakban a Pécsi Helyi Akciócsoport szakmai munkaszervezete egy rendkívül komplex közösségi felmérést folytatott le, melynek során az alábbi szakmai tevékenységek valósultak meg:

  • közösségi részvétellel megvalósuló felmérés és közösségi tervezés
  • helyi közösségi tevékenységek történeti feltárása és a lakosság számára való bemutatása kiadvány formájában;
  • helyi közösségi igényeken alapuló közösségi kezdeményezések generálása, támogatása, közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása
  • meglévő és más TOP projektben fejlesztett közösségi terek lehetőségeinek kihasználása programok, akciók, események és rendezvények szervezésével;
  • együttműködés a helyi civil és közösségfejlesztésben tevékenykedő szervezetekkel;
  • közösségi tájékoztató információs pontok kialakítása és működtetése.

A tervezés eredményeként kialakult az a 13 városrészi cselekvési terv, mely a projekt második, további 36 hónapból álló szakaszára vonatkozóan tartalmazta azokat az eseményeket és folyamatokat, melyeket a projekt szakmai megvalósításába bevont civil szervezetek vagy lakossági kezdeményezések definiáltak a településrészek egyedi közösségi hagyományainak és közösségi arculatának figyelembe vételével.A megvalósítás lényege a közösségi munkamód alkalmazása volt, azaz hogy a helyi közösségek tagjai közösen, egymással és a közreműködő szervezetekkel partnerként együttműködve tárják fel az igényeket a különböző célterületeken és együttműködés alakuljon ki a közösségfejlesztés helyi szereplői között a rendezvények, programok tervezésében, előkészítésében és megvalósításában, mindez a helyi lakosság bevonásával, közösséggé szerveződésével.

A 2019 szeptemberében megkezdődő rendezvényeket azonban 2020 tavaszán a Covid-19 világjárvány drasztikusan félbeszakította, és több hónap telt el, míg ismét lehetőség nyílt az elmaradt alkalmak pótlására valamint a későbbre tervezett rendezvények megvalósításra. Ez az intenzív időszak a járvány második hullámának tetőzésével sajnálatos módon félbeszakadt. A járványhelyzet enyhülése és a járványügyi korlátozások folyamatos visszavonása ugyanakkor nem járt a rendezvények automatikus újraindításával és pótlásával annak ellenére sem, hogy a megvalósítás határideje 2022. november 29-ig meghosszabbításra került. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a rendezvények szervezésére 2019-ben megkötött szerződés megszüntetésére kényszerült a vonatkozó jogszabályi előírások miatt. A Konzorcium ugyanakkor elkötelezett volt a projekt szakmai megvalósítása iránt, így a Pécsi Helyi Akciócsoport munkaszervezete tovább folytatta közösségi tevékenységét, az Önkormányzat pedig minden erejével azon volt, hogy az elmaradt és még meg nem valósult események megszervezésére nyílt közbeszerzési eljárást tudjon meghirdetni, illetve új szerződést tudjon kötni egy új szállítóval. A közbeszerzésekről szóló törvény előírásainak ugyanakkor a rendkívül szerteágazó és szakmai szempontból rendkívül aprólékosan megtervezett 13 cselekvési terv tartalmát nem sikerült megfeleltetni, és a projekt meghosszabbított megvalósítási határidejéig nem sikerült sikeres beszerzési eljárást lefolytatni. A projekt eredményeként létrejött kiadványok elérhetők a Dokumentumok menüpont alatt.